Wetten
         
               
                       
        Hieronder een aantal wetten betreffende honden en hun eigenaren/houders.        
                       
    Wet Dieren (bron: http://wetten.overheid.nl/BWBR0030250/2015-02-01)        
                       
   

Artikel 2.1. Dierenmishandeling

1: Het is verboden om zonder redelijk doel of met overschrijding van het geen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen.
2: Tot de in het eerste lid verboden gedragingen worden in ieder geval gerekend:

  • a. een dier arbeid doen verrichten die kennelijk zijn krachten te boven gaat of waartoe het uit hoofde van zijn toestand ongeschikt is;
    d. een hond als trekkracht gebruiken met uitzondering van de sledehondensport, voor zover toegelaten.

6: Een ieder verleent een hulpbehoevend dier de nodige zorg.

       

Artikel 2.2. Houden van dieren

7: Het is verboden dieren behorende tot bij algemene maatregel van bestuur aangewezen diersoorten of diercategorieën van het ouderdier te scheiden voordat die dieren een bij die maatregel vastgestelde leeftijd hebben bereikt.
8: Het is houders van dieren verboden aan deze dieren de nodige verzorging te onthouden.

   

Artikel 2.6. Fokken van dieren

1: [Red: Dit lid is nog niet in werking getreden.] (laatste update hier 19-2-2017)
2: Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen voor het onderwerp, bedoeld in het eerste lid, regels worden gesteld voor bij deze maatregel aangewezen diersoorten of diercategorieën die betrekking hebben op onder meer:

  • a. een verbod op het fokken of het voor de fok gebruiken van:

    • 1°. dieren die beschikken over een bepaalde aandoening die, of een uiterlijk kenmerk dat, de gezondheid of het welzijn van het dier of de nakomelingen van het dier kan aantasten;

    • 2°. dieren die een gevaar kunnen opleveren voor de veiligheid van mens of dier, en

    • 3°. andere bij of krachtens algemene maatregel van bestuur aangewezen dieren, diersoorten of diercategorieën;

  • b. de methode van fokken, waaronder een verbod op bepaalde methoden van fokken;

  • c. het voorafgaand aan het fokken door de fokker te verrichten of te doen verrichten onderzoek bij dieren waarmee wordt gefokt naar de aanwezigheid van aandoeningen die de gezondheid of het welzijn van de dieren of de nakomelingen van die dieren kunnen aantasten;

  • d. hygiëne, het voorkomen van de verspreiding van dierziekten, zoönosen en ziekteverschijnselen, en het weren van ziekteverwekkers;

  • e. het aantal nesten dat dieren gedurende een bepaalde periode krijgen, en

  • f. de bij te houden en over te leggen gegevens.


   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Sommige mensen kopen een pup van 6 weken oud. Dit is volgens de wet strafbaar.

Vraag: Hoe oud moet een pup zijn voor hij bij zijn moeder weg mag?

in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Gwwd) is het volgende bepaald

BESLUIT  SCHEIDEN  VAN  DIEREN

Artikel 2

Het van het ouderdier scheiden van een dier behorende tot een in artikel 1 bedoelde soort geschiedt niet voordat het dier de in artikel 3 voor die soort vastgestelde leeftijd heeft bereikt, tenzij dit noodzakelijk is met het oog op de gezondheid en het welzijn van het dier of het ouderdier.

Artikel 3

1. De leeftijd, bedoeld in artikel 2, is voor:

a. honden: 7 weken; b. katten: 7 weken; c. konijnen: 4 weken; d. Chimpansees: 4 jaar; e. Rhesus-apen: 2 jaar; f. Beermakaken: 2 jaar; g. Java-apen: 2 jaar; h. Marmosets: 1 jaar; i. Doeroecoeli's: 1,5 jaar; j. Doodshoofdapen: 9 maanden.

bron: http://www.st-ab.nl/wettennr02/0095-016_Besluit_scheiden_van_dieren.htm

 
........................................................................................................................................................................................................................................................
 

Er is mij een aantal keer gevraagd binnen de training of een windhond (lange hond) los mag lopen. Ik ben van mening dat een windhond los kan lopen mits hij goed onder apél staat en hij niet met meerdere soortgenoten samen is.

Eerder was het zo dat het verboden was in Nederland om windhonden los te laten lopen omdat ze op het oog jagen en een prooi kunnen inhalen en vangen. In januari 2013 is deze wet veranderd.

Hoewel windhonden (ook wel lange honden genoemd) niet ingezet mogen worden tijdens jacht,
FLORA-  EN  FAUNAWET
Artikel 50
1. Tot jagen geoorloofde middelen zijn: a. geweren; b. honden, niet zijnde lange honden; c. gefokte jachtvogels, te weten slechtvalken (Falco peregrinus) en haviken (Accipiter gentilis); d. geregistreerde eendenkooien als bedoeld in artikel 56; e. lokeenden of lokduiven, mits niet blind of verminkt; f. fretten; g. buidels.

mogen ze tegenwoordig gewoon net als andere honden wel loslopen. Het staat niet meer in de wet vermeld dat lange honden aangelijnd moeten blijven en zich slechts los mogen beperken tot renbanen en daarvoor ingerichte terreinen. Het is nu aan de baas om te bepalen of hun hond los kan. Deze wet is voor elke hondeneigenaar/oppasser gelijk.
FLORA-  EN  FAUNAWET
Artikel 16
3. Een ieder is verplicht te verhinderen dat een dier dat hem toebehoort of onder zijn toezicht staat, in het veld dieren opspoort, doodt, verwondt, vangt of bemachtigt.

bron: http://www.st-ab.nl/wetten/0087_Flora-_en_faunawet.htm